nieuwsflash

De Vlaamse regering zat vrijdag 29 december 2017 samen voor de laatste ministerraad voor de kerstvakantie. Een van de heikele dossiers was de hervorming van de registratierechten die boven op de aankoopsom van een huis of appartement komen.

Het huidige tarief in Vlaanderen was tot nu 10 procent van de aankoopsom - het zogenaamde groot beschrijf. Voor de aankoop van een 'bescheiden' woning gold een verminderd tarief van 5 procent of klein beschrijf. De basis voor dat klein of groot beschrijf was het kadastraal inkomen, maar dat is al sinds 1974 niet meer geactualiseerd.

Uiteindelijk kwamen de Vlaamse ministers overeen dat wie voortaan een gezinswoning koopt daar 7 procent registratierechten op moet betalen. 'Het moet gaan om je enige woning en je moet er binnen de twee jaar intrekken', luidt het.

Wie een bescheiden woning koopt, en dus niet meer dan 200.000 euro betaalt, krijgt een korting van 5.600 euro (op de eerste schijf van 80.000 euro betaalt de koper geen registratierechten).

Voor woningen of appartementen in de kernsteden of de Vlaamse rand, geldt de korting tot een aankoopbedrag van 220.000 euro. Voor elke volgende woning of ander vastgoed verandert er niets. Daarop betaalt de koper het gewone tarief van 10 procent registratierechten.

Ook wie grondig renoveert, krijgt een extra korting.Wie binnen de vijf jaar na de aankoop een energetische renovatie uitvoert, betaalt slechts zes procent registratierechten en krijgt een extra vrijstelling van 4.800 euro als het om een bescheiden woning gaat. Wie binnen de vijf jaar die ingrijpende renovatie niet doet, moet de korting terugbetalen.

De hervorming gaat nu voor advies naar de Woonraad, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en de Raad van State. Het nieuwe systeem zou nog voor de zomer van kracht worden.


Bron: De Tijd
Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. OK